ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

 


Ένα όχι και τόσο γνωστό δημητριακό, τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα, μιας και σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι αρκετά γνωστό και χρησιμοποιείται ευρέως στις κουζίνες πολλών λαών. Πρόκειται για ένα ψευδοδημητριακό, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Τα 100 γραμμάρια φαγόπυρου περιέχουν:

  • 343 θερμίδες
  • 10% νερό
  • 13.3 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 71.5 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 10 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 3.4 γραμμάρια λιπαρών
Επίσης, το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, θιαμίνη, ριβοβλαβίνη, νιασίνη, φολικό, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β6. 

Το φαγόπυρο μπορεί να παρασκευαστεί πολύ εύκολα και γρήγορα. Ξεπλένοντάς το και μουλιάζοντάς το σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα ή βράζοντάς το για μερικά λεπτά. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε γλυκά και πρωινά, ως συνοδευτικό αντί για ρύζι ή πλιγούρι, σε γεμιστά, σε σούπες, ακόμα και ως άλευρο σε διάφορες παρασκευές, πχ ψωμί, ζυμαρικά, φύλλο για πίτες. 

Το φαγόπυρο βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργίας της καρδιάς και των αγγείων, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης. 

Comments

Popular Posts