ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
Ακούω και διαβάζω κατά καιρούς από πολλούς φοιτητές της νοσηλευτικής ερωτήσεις του στυλ "τι μεταπτυχιακό να κάνω" ή "πιο μεταπτυχιακό είναι το καλύτερο" ή άλλους να κάνουν πλάνα μετεκπαίδευσης πριν καλά καλά πάρουν πτυχίο. Η αλήθεια είναι πως είναι καλό να έχεις ένα πλάνο και να δουλεύεις πάνω σε αυτό, χωρίς να είναι απόλυτο αυτό.
Σίγουρα, για να επιλέξει κανείς το απόλυτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που του ταιρίαζει πρέπει να λάβει διάφορες παραμέτρους υπόψιν. Για παράδειγμα, πριν δέκα χρόνια, ήταν 'της μόδας' τα μεταπτυχιακά πάνω στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας, χωρίς να φεύγουν απαραίτητα από 'τη μόδα', μιας και ενδεχομένως κάποια στιγμή να ανοίξουν κάποιο δρόμο προς ένα γραφείο, και πάλι στη χώρα που ζούμε τίποτα δεν είναι απόλυτο. Όσο αυτοματοποιείται η ζωή μας, τόσο κερδίζουν έδαφος μεταπτυχιακά τεχνολογίας, τύπου τηλεϊατρικής, πληροφορικής και άλλα.
Οι παράμετροι που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του είναι οι εξής:
1.Αντικείμενο σπουδών. Προφανώς, εννοώ το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει πραγματικά. Για παράδειγμα, σε ενδιαφέρει να δουλέψεις σε κάποιο Hospice, άρα σου αρέσει η παρηγοριτική φροντίδα, η νοσηλευτική ογκολογία, η κατ'οίκον νοσηλεία και άλλα συναφή αντικείμενα. Άρα, προς τα εκεί θα κινηθείς.
2.Κόστος σπουδών. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν κόστος, συνήθως μερικές χιλιάδες ευρώ, ας πούμε χοντρικά από 1.500-5.000 ευρώ, ανάλογα πάντα και το χρόνο διάρκειάς τους. Υπάρχουν, βέβαια, και τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, από συγκεκριμμένες σχολές, στα οποία, όμως, πρόσβαση μπορούν να έχουν μόνο όσοι ζουν ή όσοι μπορούν να μετακινούνται για αυτές τις ανάγκες στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, βλ. www.eduguide.gr . Επίσης, κατά διαστήματα κάποια προγράμματα χρηματοδοτούνται από κληροδοτήματα και άλλες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης μέσα από κάποια υποτροφία, με βάση συγκεκριμμένα κριτήρια, βλ. https://www.iky.gr/el/.
3.Δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πλεόν, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως και να διαλέξει μέσα από μια πληθώρα προγραμμάτων. Θα μου πεις, είναι ίδιο το επίπεδο σπουδών δια ζώσης και εξ αποστάσεως; Θα σου πω πως εξαρτάται. Εξαρτάται από το πρόγραμμα. Υπάρχουν μεταπτυχιακά που παρέχονται εξ αποστάσεως, τα οποία είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου και εξαιρετικά απαιτητικά. Τις λεπτομέρειες θα τις βρει κανείς στο αναλυτικό πρόγραμμα του μεταπτυχιακού προγράμματος.
4.Υποχρεωτική παρακολούθηση, σεμινάρια, εργαστήρια. Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν όταν επιλέγουμε ένα μεταπτυχιακό, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, πολλές υποχρεώσεις και μειωμένη δυνατότητα για επιπλέον ταξίδια. Κι αυτό το κομμάτι πρέπει να περιγράφεται στο πρόγραμμα σπουδών και να ληφθεί υπόψιν στην επιλογή του μεταπτυχιακού, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον να στέλνουμε μέιλ στην γραμματεία και να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις, μέσα στο άγχος και στον πανικό.
5.Ίσως, ίσως θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψιν του τις τάσεις της αγοράς και το ποιο αντικείμενο υπάρχει σε ζήτηση. Για παράδειγμα, σήμερα δημιουργούνται νέοι ρόλοι στη νοσηλευτική όπως οι σχολικοί νοσηλευτές, οπότε θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πολύπλευρα και να βρει ένα αντικείμενο που να 'κουμπώνει' στο ρόλο αυτό. Επιπλέον, είμαι της άποψης πως ο καθένας πρέπει να βρίσκει τρόπους ώστε αυτό που κάνει να είναι κατά κάποιον τρόπο μοναδικό, ώστε να είναι και ανταγωνιστικός. Ο καθένας θα βρει τον δρόμο του.
Comments
Post a Comment